Kapadokya Zelve Vadisi ve Müzesi

Kapadokya Zelve Vadisi

Ülkemizin turizm merkezlerinden Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl içinde yağmur ve rüzgarlar ile aşınarak bugün ki eşsiz görünümüne ulaşmıştır. Paleotik dönemden itibaren insanlar kayadan oyma evler, kiliseler ve manastırlar inşa etmişlerdir. Kapadokya Zelve, Kapadokya Bölgesi’nde ki en eski yerleşim yeridir. 1950 yılına kadar insanlar kaya evlerde yaşadıktan sonra Zelve Vadisi yakınında ki Zelve Köyü’ne taşınmışlardır.

Hıristiyanlığın ilk olarak Kapadokya Zelve Vadisinde yayılmaya başladığı söylenmekte olup vadide bulunan manastır ve kilise kalıntılarından da bunun doğruluğu kabul edilmektedir. Zelve’de bulunan tüneller zaman içinde yıkılıp hasar gördüğü için ziyarete kapalıdır. Ancak tünel girişleri ve çevrede ki büyüleyici atmosfer turistlerin ilgisini çekmekte, her yıl yaz, kış ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Zelve Vadisi - Açık Hava Müzesi

Zelve Vadisi – Açık Hava Müzesi

Kapadokya Zelve vadisi, muhteşem manzarası ile görenleri adeta büyüleyen eşsiz bir coğrafyaya sahiptir. Kayadan oyma evleri, tünelleri, Açık Hava Müzesi ile Kapadokya Bölgesi’nin en çok turist çeken vadilerinden biridir.

Kapadokya Zelve Vadisi’ne, Avanos – Göreme yolu üzerinde bulunan yol ayrımından ulaşılmaktadır. Yol ayrımından sonra önce Paşabağ Vadisine ulaşılmaktadır. Burası Rahipler Vadisi olarak da bilinmektedir. Zelve’ye giderken burada ki muhteşem peribacalarını görmek için mola vermenizi öneririz. Özellikle şapkalı peribacalarının yoğun olduğu vadide peribacaları arasında yürümek, bir masalın içindeymiş izlenimi yaratmaktadır.

Kapadokya Zelve Köy olarak kullanıldığı zamanlara ait bir cami bulunmaktadır. Caminin minaresi ve mimarisi ile ilgi çekmektedir. Caminin karşısında manastır bulunuyor.

Aktepe’nin dik kuzey yamacına kurulmuş Kapadokya Zelve vadisi, üç vadiden oluşan oluşmuştur. Büyük kayanın sağından birinci ve ikinci vadiye geçiliyor. Solundan da üçüncü vadiye gidiliyor. Burada şeritlerle kapatılmış yollar var o yollar kullanılmıyor. Ancak bütün vadilere ulaşılan başka yollar bulunmaktadır. Manastırın içi geziye kapatılmış olsa da dışarıdan manastırın yuvarlak bölümünde oyuk odalar, tüneller bulunuyor. Manastırın bazı bölümlerini görmek için kaya oyuklarına tırmanarak çıkmak gerekiyor. İkinci vadiye geçmek için tünel kullanılmakta ve çok da keyifli bir yürüyüş olmaktadır.

Kapadokya Zelve ikinci vadisinde yaşam yerleri ve mutfaklar dikkat çekiyor. Ayrıca oyulmuş mağaraların girişleri taşlarla kapatılarak güvercinlik oluşturulmuş. Köy olarak kullanılmış üçüncü vadide bir tane kilise ve bir tane de değirmen bulunuyor.

Kapadokya Zelve Açık Hava Müzesi

1950 yılına kadar yerleşim yeri olan Kapadokya Zelve’de Hıristiyan ve Müslümanların bir arada yaşamışlardır. Daha sonra halk 2 km yakında Zelve Köyüne taşınmış ve Vadi, 1967 yılında açık hava müzesine dönüştürülmüştür. Labirent bir yolu vardır. Mağaralarda freskler, hayvan ve insan figürleri yanı sıra geometrik şekillere rastlanmaktadır.

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Vadisi içinde bulunana müze, Avanos’a 6 km, Paşabağları’na 1 km uzaklıktadır. Müze, üç vadi üzerine yayılmıştır. Uzun ve kısa olmak üzere iki adet yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Kısa parkur 170 metre, uzun parkur ise 250 metredir. Kayadan oyma evlerin üzerindeki işçilikler dikkat çekmektedir. Evlerin pencere ve kapılardaki ince işçilik, evleri birbirine bağlayan kayadan oyma tüneller turistlerin ilgisini çekmektedir. Müze zaman zaman konser ve etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Kapadokya Zelve Açık Hava Müzesi’nde bulunan Balıklı Kilise, Üzümlü Kilise ve Geyikli Kilise görülmeye değer özelliklere sahiptirler. Üzümlü ve Balıklı Kilise’nin kapısında kucağında çocuk İsa ile tahtta oturan Meryem tasviri bulunmaktadır. Tonoz kısmında ise haç taşıyan Melekler Michael ve Gabriel tasvirleri dikkat çekmektedir. Tek nefli güney şapeli bulunan kilisenin apsisinde kırmızı çerçeve içinde İsa’nın tasviri bulunmaktadır. Tonozunda Makta Haçı ve iç içe geçmiş daire dizileri yer almaktadır. 8. ve 9. Yüzyıllara ait Freskler, oldukça iyi korunmuş bir halde günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca müze içinde bir adet cami bulunmaktadır. Vadi yamacında boydan boya oyulmuş Güvercinlikler ilgi çekmektedir.

Kapadokya Zelve vadisi, sivri uçlu ve geniş gövdeli yüzlerce peribacasını bir arada görülebileceği eşine ender rastlanan yerlerden biridir. Bu yüzden en çok turist çeken Kapadokya vadilerinin başında gelmektedir. Özellikle macera tutkunları için ideal bir yerdir. İki vadiyi birbirine bağlayan tünellerden tırmanmak her ne kadar çok zor olsa da macera tutkunları için imkansız değildir.

Müze, haftanın her günü açıktır. Yaz aylarında 08:00-19:00, kış aylarında 08.00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müzeye giriş ücretli olup müzekart geçerlidir. Özellikle müze kartınız var ise; Kapadokya’ daki diğer müzelere de giriş için kullanabilirsiniz. Eğer müze kartınız yok ise mutlaka çıkartmanızda fayda vardır. Birçok müzede geçerli ve avantaj sağlayacaktır sizlere. Bu muhteşem vadiler arasında kapadokya atv kiralama için sayfamıza bakabilirsiniz.

Zelve Vadisine Nasıl Gidilir?

Zelve vadisine ulaşmak için öncelikle eğer bölgeye aracınız ile geldiyseniz ulaşım oldukça kolaydır. Eğer Aracınız yok ise yada kiralama yapmadıysanız toplu taşıma ile de ulaşabilirsiniz. Ürgüp’ ten kalkan dolmuşlar ile Zelve Açık Hava Müzesi ulaşımı sağlayabilirsiniz. Ürgüp otogardan kalkan araçlar belirli saatler arasında Zelve Müzesinden geçmektedir. Zelve sonrası eğer aracınız yok ise 10-15 dakikalık yürüyüş ile Paşabağları na gidebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Note: Comments on the web site reflect the views of their authors, and not necessarily the views of the bookyourtravel internet portal. Requested to refrain from insults, swearing and vulgar expression. We reserve the right to delete any comment without notice explanations.

Your email address will not be published. Required fields are signed with *

*
*